Pigment

Pigment, üzerinden yansıtılan veya geçirilen ışığın farklı dalga boylarında absorbe etmesi sonucu renk değişimi sağlayan malzemedir. Bir başka değişle, malzeme daha sonra absorbe etiiği ışık enerjisini belli bir dalga boyunda yayarak rengini ortaya çıkarmış olur. Bu ışımalar fiziksel olarak floresans, fosforesans ve diğer ışıldama formlarında olabildiği için, pigmentine göre farklı renk karakteristikleri ortaya çıkmaktadır. Örneğin bir yaprakta bulunan klorofil pigmenti sayesinde, yaprağın üzerine gelen hertürlü dalga boyuna sahip güneş ışığı, sadece yeşil ışığın dalga boyunda geri yansıtıldığı için yaprak yeşil rengi almaktadır.

Yeryüzünde birçok malzeme farklı ışımalar yaparak renk oluşturmaktadır. Fakat bazıları diğer malzemeleri renklendirici özelliğinden dolayı insanlar tarafından ayrı sınıfa alınarak, pigment olarak adlandırılmışlardır. Pigmentlerin kendilerine has renkleri olması yanında, boyayıcı olma özelliklerininde fazla olması beklenmektedir. Diğer malzemeler ile karıştırıldığında renk tonunu belirleyici etkisi pigmentin kalitesini belirlemektedir. Pigmentten beklenen kalıcı ve kararlı bir boya etkisi sağlamasıdır. Zaman ile veya ışık altında rengini kaybetme olayına solma denilmektedir. Sonbahar geldiğinde yaza göre yetersiz gün ışığının vurması, ve yaprakta gücünü gün ışığından alan klorofil pigmentinin zarar görmesi sonucu, zaten var olan fakat kolorofile göre daha zayıf olan sarı pigmentin ( karotenoid ) artık daha baskın olmasıyla birlikte yaprak sararmaktadır. İstenilen renk yeşil olduğundan dolayı bu olaya solma denilmektedir. Dolayısıyla pigmentler bulundukları ortamlardan etkilenen maddelerdir.

Pigmentler birçok sanayi kolunda renklendirici olarak kullanılmaktadır. Kosmotik, plastik, mürekkep ve gıda gibi sektörlerinde katkı olarak kullanılır ve son üründe istenilen rengin elde edilmesi sağlanmaktadır. Genellikle katı toz halinde üretilmektedir. Organik veya sentetik olabilir.

Plastik sektöründe pigment, üretimde renklendirici olarak direk olarak katılabildiği gibi sağladığı avantajlardan dolayı masterbatch şeklinde katılması daha çok tercih edilmektedir.

Bilindiği üzere doğada ışığın farklı dalga boylarında olması, ortaya farklı renkler çıkarmaktadır. Pigmentler ise üzerlerine gelen ışığı, tercih ettikleri dalga boylarında yansıtan veya içerlerinden geçiren malzemelerdir. Her pigment farklı dalga boylarında ışık yansıttıklarından dolayı, ortaya kendilerine has renkler çıkarmaktadırlar. Genellikle toz halinde bulunan pigmentler, sanayi de diğer ürünleri boyamak maksadıyla kullanılırlar. Bir pigment' de istenilen en önemli iki özellik yüksek boyama gücüne sahip olması ve uzun zaman yapısını koruması yani rengini muhafaza etmesidir.

Organik pigmentler yapılarında karbon bulunduran pigmentlerdir. Genellikle sentetik olarak elde edilirler, doğal olarak az bulunur. Buna karşın inorganik pigmentlerde karbon atomu bulunmaz ve çoğunlukla doğal olarak (minerallerden, etc.) elde edilirler. Özellik bakımınından organik ve inorganik pigmentler farklılıklar göstermektedir.

Yukarı